Oxytocin (kærligheds- og nydelseshormonet) er mit yndlingshormon! Det nedsætter stresshormonet, kortisol, og booster hele din krop.

De fleste af os lever i en stresset hverdag og med kronisk stress, som får vores kortisol-niveau til at være unormalt højt. Og med et højt kortisol niveau, kan vi have svært ved at omdanne nok kønshormoner. Det skaber hormonubalancer, lav sexlyst, fordøjelsesproblemer og et tungt humør.

Recepten på det er NYDELSE! For når vi nyder, afbalancerer vi nervesystemet, hvor vi går ind i det parasympatiske nervesystem, hvor vi kan hvile, restituere, helbrede og genopbygge os selv. Kortisolen bliver sænket i det parasympatiske nervesystem, og vi undgår de skadelige effekter fra langtidsstress, da oxytocin fremmer vækst og heling.

 

Oxytocin bliver også kaldt kærlighedshormonet. Det hæver smertetærsklen, dæmper angst og uro, og så stimulerer det positiv social interaktion – du vil derved føle dig mere forbundet med de mennesker, du har omkring dig.

 

Hvad er rigtig nydelse?

 

I min klinik beder jeg ofte mine klienter om at lave en nydelsesliste, da mange af os faktisk ikke ved, hvad de i virkeligheden nyder. Vi er blevet så vant til at overhøre vores egne behov, at det kan være svært at finde ud af – hvad nyder jeg? Du kan ikke være noget for andre, hvis dine egne essentielle behov ikke er opfyldt.

 

Du skal nyde hver dag – så start med at lave en lille liste med fx 5 ting, du virkelig nyder og gør bare én af dem hver dag. Når du husker dig selv og får boostet dig selv med nydelse og kærlighed, så bliver du også den bedre mor, veninde, kæreste osv.

 

Så lav nu din liste, hvad nyder du?

 

Min nydelse:

 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ?

 

Der er ikke noget rigtigt eller forkert, det er meget forskelligt, hvad der er nydelse for netop dig.

 

 • Jeg nyder f.eks. at gå lange ture med min kæreste, hvor vi har dybe samtaler.
 • Jeg elsker at dyrke yoga og danse.
 • Jeg elsker at se sjove ting og grine.
 • Jeg elsker at nyde en god matcha latte og et stykke raw chokolade.
 • Jeg elsker at gøre mine omgivelser varme med gode farver og levende lys.
 • Jeg elsker at gå tidligt i seng med en god bog.

 

Jeg kunne blive ved 😉

 

Så har du nydt dig selv i dag?