Når du tager p-piller, ændrer dine hormoner sig, og det har faktisk store konsekvenser for, hvilke mænd du vælger og din sexlyst. Men hvordan kan det være? Hvorfor påvirker det så meget? Og hvad har vores hormoner med valg af mænd at gøre? Det vil jeg give dig svaret på her:

 

Når du er på p-piller betyder den konstante hormonkoncentration, at vores naturlige svingninger udebliver, og det kan have større konsekvenser, end hvad vi lige går og tror – fordi det absolut ikke er naturligt for os.

 

P-pillerne virker ved at tilføje en vis mængde østrogen og progesteron, der gør, at vi ”snyder” hypofysen (kontrolcentret) til at tro, at ægløsningen allerede har fundet sted, og at vi ikke behøver at frigøre et nyt æg.

 

Den manglende ægløsningen påvirker din sexlyst rigtig meget. Din lyst bliver mindre, og det bliver svære at opnå orgasmer. Årsagen til det er, at jo længere tid du er på p-piller, jo lavere bliver dit testosteron niveau(mandlige kønshormon) – det har en negativ effekt på din sexlyst, da vi har brug for testosteron, når vi skal mærke lyst. Når du tager p-piller, øger du, som sagt, dit østrogen niveau, hvilket betyder, at du samtidig også øger koncentrationen af det stof, som hedder SHBG (kønshormonbindende globulin). SHBG er det protein i blodet, der binder testosteronet, og derved ender du med lang mindre frit cirkulerende testosteron. Hvis hormonet er bundet, aktiverer det ikke receptoren, og dermed kommer der ingen virkning til hjernen – og så får du lav sexlyst!

 

Hvis du derimod ikke er på p-piller, vil du opleve din helt naturlige balance, hvor din sexlyst følger din cyklus. Ægløsningen er det tidspunkt på måneden, hvor du med garanti vil opleve mest sexlyst, og din seksuelle respons er stærkere. Du føler dig nok også mere tiltrækkende, da dine oxytocin niveauer på det tidspunkt topper, og det betyder, at du har nemmere ved at få orgasme, og din lyst til samhørighed med andre stiger. En sjov fact er, at midt i din cyklus udvider dine pupiller sig ved synet af din sexpartner, dog sker det ikke, hvis du er på p-piller.

 

I de dage hvor du har et frugtbart æg, giver dine hormoner din krop besked om, at nu skal du finde den bedst egnede partner til at lave sunde og raske børn med.

 

Hvad sker der så, hvis du er på p-piller?

På p-piller er dine hormon niveauer jo statiske, og du har ingen stigning i oxytocin niveauerne midt i cyklussen. Derved har du ikke den samme drivkraft til at binde dig, og det er svære at få orgasmer – ligesom du heller ikke har noget ekstra østrogen og testosteron til at styrke sexlysten.

 

En anden vigtig ting er den måde, vi via vores hormoner faktisk vælger den bedst egnede partner for os. Forskellen her på mænd og kvinder er, at mænd generelt set søger den bedst egnede partner med deres øjne. Kvinder derimod bruger mere vores næse – så ja, vi påvirkes af dufte, når det gælder partnervalg. Lugtesansen er hjernens ældste og mest umiddelbare sans, og den bearbejder information hurtigere end de andre sensoriske systemer. Der er kun en synapse mellem hjernens lugteceller og amygdala (følelsescenter) – det vil altså sige, at vi reelt set ingen kontrol har over, om vi kan lide lugten eller ej.

 

Det er takket være vores østrogen, at vores lugtesans, og at vi forarbejder lugteindtryk, er større end mænds. Østrogen hjælper os med at registrere feromoner hos en potentiel partners duftsignatur.

 

Hvem er så den bedst egnede partner?

 

Det er en mand, som har et anderledes immunforsvar end dit, da det er med til at sikre overlevelse. Derfor er det faktisk ikke særligt godt med for meget deo eller parfume, når man dater. Du skal kunne lide din partners duft – og nej, vi taler ikke svedlugt – men din partners naturlige duft. Spørgsmålet er faktisk, om det er en fornøjelse at stikke din næse ind i armhulen på ham, hvis ja, så er det et godt tegn 😉

 

Feromonerne (hans duft) hjælper dig med at finde din ideelle partner, så jeres immunsystem ikke ligner hinandens. Hvis de gør det, kan der opstå problemer med fertilitet – altså at blive gravid.

– Der er lavet en undersøgelse på, at hvis kvindens partners genetik minder for meget om hende, har hun en større lyst til at være utro.

 

Hans duft og tiltrækning fra hans feromoner bidrager til bonding og kan være med til at hjælpe jer gennem vanskeligheder i forholdet.

 

Tilbage til p-pillerne

 

Hvis du er på p-piller og ikke har din cyklus, har du heller ikke den samme cykliske duftsignaler, og din reaktion på feromoner – altså at dufte dig til det bedste match for dig, er forvrænget. Du reagerer derfor ikke i samme grad på mænds duftsignaler som en kvinde med hendes naturlige cyklus. Det værste er, at vi er tilbøjelige til at vælge mænd, der minder meget om os selv, så du kan risikere, at når du en dag stopper med p-pillerne, opdager du, at du har valgt en mand, der minder mere om en bror end en elsker. Det kan have konsekvenser for ens parforhold.

 

”Når kroppen ikke forstyrres, har den en stærk intuition og er værd at lytte til”

– Dr. Julie Holland

 

Kærligst Christine